Reuniunea Forumului Naţional al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării

În perioada 5–6 noiembrie 2018 s-a desfășurat, la București, Forumul Național al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), eveniment organizat la Palatul Parlamentului de Ministerul Afacerilor Externe, prin ministrul delegat pentru Afaceri Europene, și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Forumul Național SUERD reprezintă cadrul de dezbateri și decizii, cu rol de orientare strategică, având ca obiectiv principal stabilirea priorităților și liniilor de acțiune ale României în procesul de implementare a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării la nivel național, macroregional și european.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a deschis, în calitate de președinte executiv, lucrările Forumului Național al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD). Evenimentul de deschidere a marcat lansarea oficială a Președinției României la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, mandat pe care țara noastră îl exercită în perioada 1 noiembrie 2018 – 30 octombrie 2019.

Mai multe detalii despre reuniune, puteți găsi pe site-ul nostru, în sub-categoria dedicată acestui eveniment, intitulată Forumul Național SUERD, și în comunicatele  de presă ale MAE cu privire la Deschiderea lucrărilor Forumului Național SUERD  și Concluziile Forumului Național SUERD.

Sesiunea de deschidere a Seminarului „Competitivitate și inovare pentru o cooperare transnațională de lungă durată în domeniul bioeconomiei în regiunea Dunării“

Secretarul de stat pentru relații interinstitutionale și juridice, Cristian Winzer, a participat astăzi, 2 noiembrie 2018, la sesiunea de deschidere a Seminarului „Competitivitate și inovare pentru o cooperare transnațională de lungă durată în domeniul bioeconomiei în regiunea Dunării“, organizat de Ministerul Cercetării și Inovării în cadrul proiectului „Made in Danube“, organizat de Ministerul Cercetării și Inovării în cadrul proiectului „Made in Danube“. Evenimentul  se înscrie în seria celor peste 50 de reuniuni și evenimente tematice cuprinse în calendarul oficial al Președinției României la Strategia UE pentru Regiunea Dunării, exercitată în perioada 1 noiembrie 2018 – 31 octombrie 2019. În intervenția sa, demnitarul român a evidențiat oportunitățile pentru România în contextul exercitării Președinției SUERD, constând atât în consolidarea profilului regional și european și promovarea mai eficientă a priorităților de dezvoltare la nivel macro-regional, cât și în crearea de noi oportunități de revitalizare a strategiei.

„Suprapunerea pentru o perioadă de șase luni a Președințiilor SUERD și a Consiliului Uniunii Europene, deținute de România, conferă cadrul adecvat pentru promovarea activă la nivel european a strategiilor macro-regionale. Este totodată momentul oportun pentru sporirea vizibilității SUERD, prin promovarea unor proiecte de succes la nivel local, național sau regional. Scopul este acela al demonstrării valorii adăugate a cadrului de cooperare regională pentru eliminarea decalajelor de dezvoltare și pentru sporirea interconectivității între statele participante la strategiile macro-regionale ale Uniunii Europene“, a subliniat secretarul de stat.

Oficialul român a arătat, în context, că obiectivul major pe care România și-l propune pe durata exercitării Președinției SUERD îl reprezintă relansarea SUERD, prin repunerea sa pe agenda politică națională a statelor membre ale Strategiei și prin implicarea activă în procesul de revizuire a Planului de acțiune SUERD. Informații suplimentare .

Alte activități recente

La 6 noiembrie 2018, a avut loc la București workshop-ul dedicat rutelor culturale „ROUTES4U  Meeting for the Danube Region” , organizat de  Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în colaborare cu Joint Programe 2017-2020 between Council of Europe and European Comission/DG Regio. Puteți afla mai multe detalii despre acest eveniment și rezultatele sale, accesând link-ul.

La 2 noiembrie 2018, Ministerul Cercetării și Inovării a organizat, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe (coordonator național al EUSDR) și beneficiind de contribuția directă și sprijinul Centrului pentru inovație socială – ZSI (Austria) și Steinbeis Europa Zentrum – SEZ (Germania) la București, un workshop la nivel de experți intitulat „Second Policy Dialogue and EUSDR PAs’ Cross-fertilisation Workshop – Competitiveness and Innovation for Long-lasting Transnational Collaboration in the Danube Region’s Bio-economy field”.  Workshopul a fost dedicat identificării de sinergii între următoarele arii prioritare ale SUERD: energie, calitatea apei, biodiversitate, societatea cunoaşterii, competitivitatea întreprinderilor, oameni şi totodată identificării oportunităţilor de finanţare pentru continuarea proiectelor ce vizează inovarea și transferul tehnologic în regiunea Dunării. Puteți afla mai multe detalii, accesând link-ul.

La 25 octombrie 2018, a avut loc la București, ” Danube Triangle Conference. Convergence towards euro enlargement”. Evenimentul a fost organizat de Banca Națională a României în parteneriat cu Banca Națională a Austriei, European League for Economic Cooperation și structura Euro-Viena/Austria  (coordonator AP10 SUERD). Puteți găsi mai multe detalii despre acest eveniment, inclusiv prezentările participanților, accesând link-ul .

Seria de activități desfășurate în România pe durata exercitării de către țara noastră a Președinției SUERD a debutat cu evenimentul „Diversitate și patrimoniu cultural prin prisma mass media. Turismul cultural – o șansă pentru dezvoltare locală” (7-11 octombrie 2018, Timișoara),  sub coordonarea Departamentului pentru Relații Interetnice. Cu acest prilej, DRI a organizat o vizită de documentare și schimb de experiență și bune practici cu parteneri de proiecte din Regiunea Dunării.Mai multe detalii, accesând link-ul.


Alte activități desfășurate în România pe durata exercitării de către țara noastră a Președinției SUERD

Calendarul reuniunilor oficiale și a evenimentelor tematice organizate de România pe durata exercitării Președinției SUERD (în limbile română și engleză) poate fi consultat accesând acest link.